Worden doe-het-zelfprojecten gedekt in jouw inboedelverzekering?

Je hebt iets in je hoofd zitten wat gedaan moet worden bij je in huis, maar er is geen budget om dit uit te besteden. Daarom besluiten jij en je partner om dit project samen aan te pakken. Samen gaan jullie de tegels in de woonkamer vervangen voor prachtig laminaat. Terwijl jullie ontzettend veel plezier hebben en naar prachtige resultaten toe werken, stoot je per ongeluk de televisie van het kastje af. Omdat je een inboedelverzekering hebt, ga je er van uit dat deze kosten vergoed worden. Maar is dat wel het geval?

Dekt mijn inboedelverzekering dit soort schades?

Het antwoord op deze vraag is vrij eenvoudig. Er zijn namelijk twee soorten inboedelverzekeringen. Je hebt de standaard extra uitgebreide verzekering, en de allriskverzekering. Enkel de tweede keert uit wanneer je de schade zelf – per ongeluk – veroorzaakt. De verzekeraar keert natuurlijk nooit uit wanneer er schade is door opzet.

Over het algemeen worden alle oorzaken dus verzekerd bij een allriskverzekering, tenzij dat er in de voorwaarden staat vermeld dat dit niet zo is. Vergeet dus niet om de voorwaarden door te nemen voordat je aan de slag gaat en ga zeker je inboedelverzekering vergelijken met andere als je niet tevreden bent!

Hoe zit het dan met de opstalverzekering?

De televisie is dus verzekerd in je allrisk inboedelverzekering. Maar doordat je tv op de grond is gevallen, is je vloerdeel ook kapotgegaan. Je vloer valt onder je opstalverzekering, omdat dit vastzit aan je huis. Ook hier geldt dat er een allriskdekking nodig is om deze schade vergoed te krijgen.

Vergeet niet je verbouwing door te geven aan de verzekeraar!

Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wanneer je jouw verzekeraar niet op de hoogte brengt van de verbouwing, loop je het risico dat er helemaal niet uitgekeerd wordt bij schade. Bij grote verbouwingen – zoals het slopen van muren – is de kans op schade namelijk groter. Vergeet dit dus niet, je wilt namelijk niet voor onverwachte kosten komen te staan!