Wat is een Metal stud plafond en wat zijn de voordelen?

Een metal stud plafond van Systeemplafonds.nl heeft vele voordelen, een metal stud plafond is een secundair plafond onder een primair plafond, oftewel een tweede plafond. Het metal stud plafond bestaat uit een metalen constructie wat vast wordt gemonteerd aan het plafond. Met de metalen constructies bestaande uit U-profielen en C-profielen kan effecient worden gebouwd. Later worden er gipsplaten aan deze metalen constructies gemonteerd.

Zowel de metalen constructie als de gipsplaten zijn makkelijk te gebruiken in een ruimte. Er is wel verschil tussen de gipsplaten waardoor er ook verschillende ophangconstructies zijn. Elke gipsplaat heeft z’n eigen voordeel. Denk bijvoorbeeld aan een brandvertragende gipsplaat. Een van de grootste voordelen van een metal stud plafond is dat het plafond er in één keer strak en netjes uitziet. Het is ook mogelijk om een gebogen plafond te creëren.

De voordelen van een metal stud plafond

Zoals eerder al vermeld zijn de platen brandwerend of brandvertragend. Daarnaast dempt een metal stud plafond ook het geluid waardoor de akoestiek beter is in ruimtes met een metal stud plafond. Het plafond is licht van gewicht en kan je er makkelijk verlichting in plaatsen of kabels en leidingen wegwerken.

Een metal stud plafond is dus geluidswerend, akoestisch regulerend en netjes. Bovendien heeft het gips waarvan de platen gemaakt zijn een positief effect op het klimaat. Bij een hoge luchtvochtigheid neemt de gipsplaat vocht op en bij een lage luchtvochtigheid juist af. 

Metal stud plafond plaatsen

De prijs van een metal stud plafond per m2 wordt vooral bepaald door de grootte van het plafond. De materiaalkeuze hangt namelijk samen met de overspanning die gerealiseerd moet worden. Voor kleine plafonds met een maximale overspanning van 2,55 meter kan je bijvoorbeeld reguliere metal stud profielen gebruiken, terwijl er voor grotere plafonds speciale plafondprofielen aan te pas komen. Daarnaast is de prijs van een plafond met metal stud ook afhankelijk van het type beplating. Kijk op Systeemplafonds.nl voor meer informatie en persoonlijk advies.