Welke soorten kozijnen zijn er?

Kozijnen zijn er in steeds meer soorten en maten. Als de jouwe aan vervanging toe zijn, of je bezig bent met een verbouwing of het neerzetten van een volledig nieuw pand, zul je een keuze moeten maken tussen al die verschillende vormen en maten. Kozijnen zijn verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren en profielen. Ook zijn worden er verschillende materialen gebruikt voor het maken van verschillende kozijnen. Je hebt houten kozijnen, stalen kozijnen, kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Met al die soorten en maten kan het moeilijk zijn om de juiste keuze te maken. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer en heb je geen idee waar nu te beginnen. Om die reden staan in dit artikel alle soorten kozijnen nog even op een rij.

Houten kozijnen

Dit zijn de oudste en meest klassieke vorm van kozijnen. Met name bij oude panden komt deze soort veel voor. Houten kozijnen zijn dan ook de minst stevige van alle kozijnen. Ze verslijten snel en hebben met regelmaat een nieuwe schilderbeurt nodig. Als je houten kozijnen niet goed verzorgt, kan de verf gaan bladderen en kan het hout gaan rotten. Het risico op inbraken en lekkages wordt dan vergroot. Desondanks hebben ze wel een authentiek uiterlijk.

Stalen kozijnen

Stalen kozijnen zijn de duurste variant. Staal staat bekend om zijn flinke stevigheid en industriële voorkomen. Met name bij moderne gebouwen komt dit materiaal veel voor. Het staal is rustgevend en kan mat of glanzend zijn. Als je mooie villa neerzet is dit een optie om te overwegen.

Aluminium kozijnen

Qua prijs zit aluminium meestal tussen staal en hout in. Qua stevigheid doet aluminium nauwelijks onder voor staal en is het dus een goede optie als je wél een industrieel uiterlijk zoekt maar niet te veel wil uitgeven. Ook heeft aluminium een lange levensduur van tot wel zestig jaar. Aluminium is in vrijwel alle kleuren verkrijgbaar.

 Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zijn het goedkoopst en bijna even duurzaam als aluminium, met een levensduur van vijftig jaar. Kunststof kan in alle kleuren worden geleverd, evenals allerlei profielen, zoals bijvoorbeeld de neppe nerven van hout. Met zijn stevigheid, lage onderhoudskosten en grote toepasbaarheid is kunststof altijd een goede optie.