Een cinewall: dé trend waar je niet omheen kunt

Je kunt geen woon magazine openslaan of interieurprogramma opzetten zonder er mee te worden geconfronteerd: cinewalls! Een cinewall is een wand waarin een televisie met haard wordt gecombineerd. Het brengt ontzettend veel sfeer en is vrij eenvoudig te realiseren, vandaar dat ze als paddenstoelen uit de grond schieten. Wil je weten of een cinewall met haard ook past bij jouw woning en interieur? Lees dan vooral verder en kom alles te weten wat je moet weten. 

Wat is een cinewall precies?

Laten we bij het begin beginnen door de vraag te beantwoorden wat een cinewall precies is? Het is een stukje muur waar zowel een tv als een openhaard in geplaatst wordt. Doorgaans maakt een cinewall geen deel uit van de echte bakstenen muren van je woning. Vaak is het een deel dat er tegenaan wordt geplaatst, gemaakt uit een balkenconstructie met gipsplaten. Hierdoor kun je uitsparingen creëren waar je haard en televisie (inclusief beugel) in kunnen vallen. Alle kabels en stekkers kun je netjes wegwerken zodat het één geheel wordt. 

Doorgaans heeft de haard dezelfde breedte als de tv. Hierdoor vormt het een strak geheel. Plaats de cinewall op een centraal punt in je kamer en het wordt echt het middelpunt van de ruimte waar alle aandacht naartoe gaat. Het geeft zoveel sfeer dat het logisch is dat zoveel mensen ervoor kiezen. Een cinewall kan strak tegen een muur worden geplaatst, of vrij staan in de ruimte. 

Wat voor soort haard plaats je in een cinewall?

Een traditionele open haard onder je tv plaatsen is geen verstandige keuze. Los van het feit dat het lastig wordt te plaatsen in verband met het rookkanaal, is het ook nog eens gevaarlijk. Er komt dusdanig veel hitte van een ouderwetse open haard af dat de kans groot is dat je televisie en ombouw in vlammen op gaan. Geen goed idee dus! 

Gelukkig zijn er afvoerloze alternatieven te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bio-ethanol haard. Deze gebruiken vaak verfijnde branders waarmee je de vlamgrootte goed kunt bepalen. Ook worden ze minder warm dan traditionele haarden. Het blijft echter echt vuur dus je moet voldoende afstand bewaren tot je tv en gebruik maken van speciale brandwerende materialen. Ga dus niet zomaar zelf knutselen maar laat je adviseren door een specialist! 

Liever geen echte vlammen onder je nieuwe 4k oled televisie? Ga dan voor een elektrische haard. Er zijn haarden op de markt waarvan de nepvlammen niet van echt te onderscheiden zijn. Je kunt ze zo instellen dat ze geen warmte afgeven zodat je je geen zorgen hoeft te maken om de brandveiligheid. Ideaal dus om te verwerken in een cinewall.  

Past een cinewall bij jouw huis en interieur?

Het korte antwoord: ja. Misschien vraag je je af hoe we dat zo stellig kunnen zeggen, als we nog nooit bij je thuis zijn geweest! Simpel. Je kunt zoveel kanten op met een cinewall dat het eigenlijk geschikt is voor elke woning. Van studentenkamer tot loft. Je kunt de breedte op maat laten maken en een haard en tv kiezen die past bij jouw budget. Daarnaast kun je hem zo laten afwerken dat hij perfect past bij de rest van je interieur. Misschien hanteer je een minimalistische Scandinavische stijl in je woonkamer. Kies dan voor een strakke witte afwerking en je cinewall valt prachtig weg tegen de muur. Is je huiskamer wat uitbundiger gestyled en hou je wel van gewaagt design? Kies dan een marmerlook of lederen afwerking. 

Het mag duidelijk zijn, er is eigenlijk geen reden om je ruimte niet te verrijken met een cinewall. Laat je vooral goed informeren en inspireren, en ga ervoor!