Wanneer kies je voor een pelletkachel?

Heb je je zinnen gezet op een haard in huis, dan heb je veel te kiezen. Zo kun je een klassieke houthaard in je woonkamer plaatsen, maar ook een elektrisch model of een gashaard. Wist je dat de pelletkachel in de laatste jaren steeds populairder is geworden in de haarden outlet en speciaalzaken? Zo’n pelletkachel lijkt aardig op een houthaard als het gaat om uitstraling en uiterlijk, maar werkt toch anders. Zo heeft een pelletkachel andere voordelen en eigenschappen. Ben je benieuwd hoe een pelletkachel precies werkt, en of die goed bij jouw huis en voorkeuren past? In dit artikel vertellen we je er alles over.

De werking van een pelletkachel

In een houthaard brand je houtblokken. Ook in een pelletkachel gebruik je hout als brandstof, maar in een andere vorm. Houtkorrels worden onder hoge druk geperst tot pellets. Hoe hoger de dichtheid van deze pellets, hoe hoger het rendement van de brandstof. Je doet er hierdoor goed aan om pellets van hoge kwaliteit in huis te halen wanneer je een pelletkachel hebt. De pellets doe je in een ingebouwd reservoir in de kachel. Zet je de kachel aan, dan worden de pellets automatisch naar het branderbed gebracht en aangestoken door een gloeispiraal. Dat zorgt ervoor dat je volledige controle hebt over wanneer je je kachel aan- en uitzet. Het ontsteken en doven van de kachel gaat namelijk automatisch.

De voordelen

Naast de controle die je over de kachel (en daarmee de warmte en het licht in je huis) hebt, heeft de pelletkachel nog meer voordelen. Zo heeft een pelletkachel een opvallend hoog rendement. De houtpellets (mits van goede kwaliteit) voorzien de haard lang van brandstof, en zorgen tevens voor een schone verbranding. Daarbij hebben jij en je omgeving weinig last van stankoverlast en rookgeuren. Dat maakt een pelletkachel tot een aantrekkelijk alternatief voor de houthaard. Heb je al een houtkachel binnen, dan kun je een pelletkachel gemakkelijk in de ruimte van de oude haard laten plaatsen. Daarmee verhoog je het rendement van je haard, en maak je het stoken makkelijk.

Vrijstaand of ingebouwd?

Ga je voor een pelletkachel, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een vrijstaande pelletkachel, die je op elke plek in je woning kunt plaatsen. Denk aan tegen een wand, of ergens in een knusse hoek. Een pelletkachel laten inbouwen is natuurlijk ook mogelijk. In dat geval wordt de haard in een bestaande situatie ingebouwd, bijvoorbeeld ter vervanging van een open haard.