Hoe kies je het beste bed voor je slaapkamer?

Een fijn bed zorgt voor een goede nachtrust. Een goede nachtrust zorgt voor een betere gezondheid. Het is dus belangrijk een fijn bed te hebben. Hoe het perfecte bed er precies uit ziet verschilt per persoon. Er zijn een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden bij het uitkiezen van het bed dat het beste bij jou past. In dit blog zullen we je meer vertellen over de dingen waar je rekening mee moet houden als je jouw ideale bed wil vinden. Lees dus gauw verder als je hier benieuwd naar bent. 

Bepaal jouw ideale maat

Om de ideale maat te bepalen kan je het beste je eigen lichaamslengte in centimeter plus minimaal 20 centimeter bij elkaar optellen. Zo weet je hoe lang jouw ideale bed moet zijn. Je kan je dan lekker uitrekken op je bed en hoeft je geen zorgen te maken dat je ruimte tekort komt. Voor de meeste mensen is de standaard maat van 200 centimeter ruim genoeg, maar ben je langer dan 1 meter 80, dan kan je ook kiezen voor een extra lang bed. Er zijn gelukkig altijd bedden op maat te bestellen.

De breedte is net afhankelijk van wat jij fijn vindt. Lig je alleen in bed dan kan je al genoeg hebben aan de standaard maat van 90 cm. Lig je samen in bed of vind je het fijn om voor jezelf extra veel ruimte te hebben tijdens het slapen dan kan je kiezen voor de standaard maat van 180 cm. Een bed van 180×200 is dan ook het meest verkochte tweepersoonsbed. Ook bij de breedte geldt dat je het bed op maat kan bestellen. Als je een bed met een speciale maat besteld hou er dan wel rekening mee dat je ook beddengoed op maat moet bestellen.

Kies het type matras dat bij jou past

Er zijn verschillende typen matrassen waar je uit kan kiezen. Naast dat het matras comfortabel moet zijn is het ook belangrijk om rekening te houden met eventuele fysieke klachten. Zo werken sommige matrassen extra goed voor rugklachten en moet je andere matrassen met een pijnlijke rug juist vermijden.

Je kan matrassen kiezen gemaakt van verschillende materialen. Zo kan je kiezen voor traagschuim. Traagschuim is aan het begin redelijk hard, maar verandert na loop van tijd van structuur. Zo zal je na een tijdje zal je merken dat het matras steeds zachter en comfortabeler wordt. Traagschuim kan heel warm aanvoelen, perfect dus als je een koukleum bent maar minder geschikt als je veel zweet tijdens het slapen. Daarnaast kan je kiezen voor een soepel Latex matras. Latex vormt langzamerhand mee met de vorm van je lichaam. Dit maakt Latex een ideaal matras als je wat extra ondersteuning nodig hebt wegens fysieke klachten. Een ander populair materiaal waar matrassen van worden gemaakt zijn pocketveren. Pocketveren zitten in zakjes en deze zakjes passen zich aan op jouw lichaamsvorm. Je kan ook kiezen voor pocketmatrassen met verschillende hardheid per zone van het matras. Dit maakt een pocketmatras extra comfortabel. 

Kies de juiste hardheid

Ook is het belangrijk dat je een matras vindt met de juiste hardheid. De een houdt meer van een stevig matras, waar de ander het liefst heerlijk weg wil kunnen zakken in het matras. Je kan kiezen voor een zacht, gemiddeld, stevig of super stevig matras. Als je niet precies weet wat voor soort hardheid bij jou past kan je je laten adviseren door een slaapadviseur. Je kan je matras natuurlijk ook altijd testen voordat je hem aanschaft. Het is hierbij niet enkel belangrijk dat de hardheid comfortabel aanvoelt, maar ook dat het matras gezond is voor jouw lichaam.