Voordeel van daglichtlampen

Wat is het?

Daylight lampen zijn speciale lampen die ernaar streven om zo goed mogelijk het natuurlijke daglicht na te maken. Het resultaat hiervan is dat er ook ‘s avonds en ‘s nachts fel licht beschikbaar is, wat praktisch kan zijn bij het uitvoeren van sommige taken. Het kan handig zijn wanneer een taak veel licht vereist, maar ook voor behandeling van klinische problemen. Een andere, bekende toepassing is het gebruik voor het behandelen van de zogenaamde winterdepressie. Aangezien lang niet iedereen hier last van heeft is dit minder direct, maar er zijn wel veel mensen die last hebben van een neergeslagen gevoel in de winter. Hier zou deze lamp ook bij kunnen helpen.

Hoe werkt het?

Hoe werkt een daglichtlamp en waarom is het anders dan een gewone lamp? Het zou kunnen werken via stofjes, genaamd neurotransmitters, die door de hersenen uitgezonden worden. De twee belangrijkste die hier een rol spelen zijn serotonine en melatonine. Deze neurotransmitters spelen een rol bij het humeur en de biologische klok. Wat deze lamp anders maakt dan gewone lampen is voornamelijk de intensiteit van het licht. Het is de bedoeling van een daglichtlamp dat deze een hele hoge intensiteit heeft.

Klinische voordelen

Het is bekend dat gedurende de wintermaanden veel meer mensen depressieve klachten hebben dan tijdens de zomermaanden. Dit wordt vaak toegekend aan het gebrek aan daglicht met als gevolg een neergeslagen gevoel. Er is natuurlijk een verschil tussen een daadwerkelijke winterdepressie en een neergeslagen gevoel, waardoor een daglichtlamp kan helpen. Een daglichtlamp bootst het daglicht na, waardoor het lijkt alsof er in totaal op een dag meer daglicht is. Hierdoor zou het kunnen zijn dat er minder depressieve gevoelens ontstaan. Het kan ook gebruikt worden bij slaapproblemen of bijvoorbeeld bij een jetlag. Doordat de lamp het daglicht nabootst kan het ritme worden aangepast, wat behulpzaam kan zijn bij een jetlag en problemen op kan lossen bij slaapproblemen.