Ventileren met een CTA-systeem

Ventileren met een CTA-systeem

Hoewel isolatie in je huis van groot belang is, moet ventilatie niet achterwege blijven. Daarom kies je voor een CTA-systeem. Isoleren leidt dan wel tot een lagere energierekening en minder kou en warmte in huis, het zorgt er ook voor dat luchtvochtigheid in je woning blijft hangen. Een CTA-systeem zorgt dat die luchtvochtigheid naar buiten geleid wordt door ventilatie. Zo hoef je niet meer zelf extra te ventileren. Dat gaat namelijk vanzelf.

Het gemak van een CTA-systeem

Na het douchen of tijdens het koken een afzuiger aanzetten of een raam openzetten zijn manieren om te ventileren. Zo laat je de luchtvochtigheid naar buiten. Dit is alleen niet altijd voldoende of aangenaam. Bijvoorbeeld wanneer je een raam open moet zetten terwijl het buiten vriest. Een CTA-systeem is dan een prettigere oplossing. Hiermee wordt er automatisch geventileerd. Je hebt er geen omkijken meer naar. En het systeem werkt continu. Zo hoef jij geen extra handelingen te verrichten of maatregelen te nemen.

Hoe werkt het?

Het systeem werkt door frisse lucht toe te voeren en luchtvochtigheid af te voeren. Zo wordt de lucht continu ververst. De frisse of verse lucht die je huis of kantoor ingevoerd wordt is gefilterde lucht van buiten. Dat filteren heeft te maken met schadelijke stoffen die weer in de buitenlucht kunnen hangen. De lucht die van binnen wordt afgevoerd komt van dampen van de douche of de keuken bijvoorbeeld, maar ook van simpelweg de adem van mensen. Dit wordt de ruimte uit geleid.

Het voordeel

Het grote voordeel hiervan is dat je een hoop risico’s voorkomt. Allereerst voor je eigen gezondheid. Verse en frisse lucht is van belang, zeker als je veel van je tijd binnen zit. Of dat nu is omdat je de hele dag op kantoor zit of omdat het te koud is om naar buiten te gaan. Daarnaast kan luchtvochtigheid leiden tot schimmels in je huis. Vocht is natuurlijk nattigheid en kan allerlei constructies aantasten. Dit voorkom je met een CTA-systeem.