Profielen kiezen

Materiaal

Profielen zijn er in veel verschillende materialen en soorten. Zo heb je profielen van staal,  roestvast staal, aluminium en ga zo maar door. Inox profielen zijn gemaakt van roestvast staal, wat betekent dat het bestaat uit een aantal legeringen van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het houdt in dat het minder snel roest dan regulier staal. Dit komt doordat het door het chroom beter bestand is tegen corrosie. Dit kan vaak van groot belang zijn wanneer profielen gebruikt worden voor buiten, en het dus veel weersomstandigheden moet kunnen doorstaan. Hier zou dus de voorkeur aan kunnen worden gegeven onder bepaalde omstandigheden. Aan de andere kant zouden voor andere constructies juist geen RVS gebruikt moeten worden, door bijvoorbeeld het gewicht van het materiaal.

Vormen

Naast veel verschillende materialen zijn profielen ook in veel verschillende vormen te verkrijgen. Profielen zijn in drie hoofdgroepen ingedeeld. Zo heb je allereerst de massieve profielen. Deze zijn volledig gevuld, waardoor ze extra stevigheid kunnen bieden, maar wel zwaarder zijn. Vervolgens heb je open profielen. Denk hierbij aan het I-profiel, het T-profiel of het Inox L profiel. Tot slot heb je een hol profiel, waarbij de binnenkant dus niet gevuld is. Deze zijn dus minder zwaar dan het massieve profiel. Iedere vorm kan voor een andere constructie geschikt zijn, wat betekent dat er niet een profiel is dat altijd het meest geschikt is. Er moet per constructie nagegaan worden welk profiel er het beste bij past.

Wat is een profiel?

Een profiel zorgt voornamelijk voor de stevigheid van een constructie. Deze constructie zou alles kunnen zijn, van een huis tot de Eiffeltoren. Het is natuurlijk voor alle constructies van belang om zo stevig mogelijk te zijn. Daarom is het van belang om het juiste profiel voor de desbetreffende constructie te kiezen, en van het juiste materiaal en gewicht.