Last van wespen in de tuin?

In augustus begint normaliter het ‘wespenseizoen’. Een periode waarin wespen op zoek gaan naar voedsel. Misschien heb je al gemerkt, dat wespen dit jaar eerder zijn uitgevlogen. Het voorjaar was warm en droog, waardoor er dit jaar meer wespen zijn dan gemiddeld. Dat wespen eerder uitvliegen dan normaal betekent dat er dit jaar te weinig voeding is voor de hoeveelheid wespen.

Eiwitten en suikers

In het voorjaar bouwt een wespenkoningin een nest en legt haar eitjes. De eerste larven worden door de koningin verzorgd tot ze zijn opgegroeid tot werkers. Deze werkers hebben als taak om de nieuwe larven te voeden met eiwitten uit bijvoorbeeld spinnen en insecten. In ruil hiervoor scheiden de larven een zoete vloeistof af om de werkers te voeden. 

Dat wespen alleen in je tuin op bezoek komen vanwege jouw lekkere ijsje of ranja is dus een misvatting. Ook tijdens de barbecue komen ze maar al te graag op visite. Wespen komen af op zoetigheid én op vlees. Een wesp leeft van suikers en eiwitten. De eiwitten zijn voor de larven en de suikers zijn voor de volwassen wesp.

Doorgaans stopt de koningin in augustus met het leggen van eieren. Dit betekent dat de werkers werkloos raken en op zoek gaan naar andere bronnen van zoetigheid, zoals jouw ijsje.

Wespen weglokken, verjagen en andere tips

In de zomer genieten mensen buiten van het mooie weer. Dit doen we graag met lekkere hapjes en drankjes. Ook dragen we fleurige kleding en gebruiken kleurrijke accessoires in de tuin. Wespen komen zoetigheid halen en zien de weelderige kleuren aan voor bloemen met zoete nectar.

Wespen komen op de kleuren van bloemen en op de geuren van vlees en suikers af. Met de volgende tips kun je jouw tuin minder aantrekkelijk maken voor wespen, zonder de geneugten van de zomer te moeten laten;

  • Kies voor tuinmeubelen en accessoires in neutrale kleuren: Wespen komen minder snel af op neutrale kleuren. Richt jouw tuin in met tuinmeubelen en accessoires in de kleuren lichtgrijs, lichtbruin, taupe, wit en groen. Plaats bijvoorbeeld een houten tuinset met lichtgrijze kussens en antracietgrijze ligbedden. Voeg als kleuraccent een groene parasol toe en groene ligbedkussens. Dit maakt jouw terras minder aantrekkelijk voor wespen en geeft tegelijk een ontspannen uitstraling.
  • Verjaag wespen met geur: wespen houden niet van de geur van citroen, kruidnagel, groene munt, lavendel en geranium. Plant rond jouw neutrale tuinmeubelen kruiden en/of geraniums, drink verse muntthee (zonder honing!) of gebruik barbecue specerijen met kruidnagel erin.
  • Lok wespen met geur: In een grote tuin kun je rottend fruit achterin de tuin leggen. De wespen komen af op het sterk geurende rottingsproces, in plaats van naar jouw terras.
  • Doe geen zoete parfum op: wespen komen af op zoetigheid en dus ook op zoete geurtjes. Wil je toch een lekker luchtje op? Kies dan voor een kruidig luchtje of een luchtje met lavendel.
  • Hang een nep-nest op: Over dit middel tegen wespen zijn de meningen verdeeld. Het is echter een milieu- en diervriendelijke optie en het proberen waard. Wespen zijn territoriaal en blijven tot wel 6 meter bij een ander nest vandaag. Koop een ‘wespinator’, ‘wespenverjager’ of ‘wespenzak’ online of maak het zelf. Een nep-nest heeft alleen kans op slagen, wanneer je het in het voorjaar ophangt in jouw tuin.
  • Blijf rustig en sla geen wespen dood: Een wespensteek is gevaarlijk voor mensen met een allergie, maar ook bij een steek in de mond. Blijf daarom kalm om een steek te voorkomen. Voelt een wesp zich bedreigt of sla je een wesp dood, dan scheidt de wesp feromonen af waar andere wespen op af komen om hun soortgenoot te verdedigen.

Wespen eten muggen

Wespen kunnen voor overlast zorgen, maar zijn ook zeker erg nuttig. Ze helpen bij de bestuiving van bloemen en planten en ze eten onder andere muggen, vliegen en bladluis op. Een nest van 5000 wespen vangt dagelijks 80.000 vliegen en muggen.