Een haard in huis? Dit zijn de mogelijkheden!

Wil jij graag een haard in je woonkamer? In de zomer kijken veel mensen uit naar een buitenhaard, maar ook binnenshuis kan een haard veel gezelligheid en comfort bieden! Er zijn verschillende soorten haarden waar je uit kunt kiezen, die allemaal hun eigen kenmerken en eigenschappen hebben. Ben je benieuwd wat voor soort haarden er bestaan? In dit artikel lichten we er drietal voor je uit: de pelletkachel, de elektrische kachel en de traditionele houthaard. Lees dus snel verder, en ontdek welke haard het beste bij jou past!

Pelletkachels

Een pelletkachel is een goede keuze wanneer je houdt van de uitstraling van een houthaard, maar op zoek bent naar gebruiksgemak. Pelletkachels staan bekend om hun hoge rendement en hun eenvoudige bediening. In plaats van houtblokken gebruik je bij deze haardsoort, zoals de naam al verraadt, houtpellets om de kachel mee te stoken. Die voeg je toe aan een daarvoor bestemd reservoir, waarna de kachel ze zelf naar het brandbed verplaatst. Via het bedieningspaneel kun je eenvoudig de temperatuur en ventilatorsnelheid instellen, waardoor de kachel precies zoveel warmte afgeeft als jij nodig hebt. Daarnaast is de haard ook eenvoudig uit te schakelen. Pelletkachels staan bekend als bijzonder duurzaam, omdat ze in staat zijn de zuurstof en brandstof zelf te regelen.

Elektrische kachels

Val je juist op de sfeer van een haard, maar wil je hem niet gebruiken als centrale verwarming? Dan kan een elektrische haard een uitkomst zijn. In een elektrische haard brandt geen echte vlam, maar is een realistisch vlammenspel te zien. Dat is een voordeel wanneer je liever geen echt vuur in huis hebt. Als hoofdverwarming is een elektrische haard niet aan te bevelen, omdat houthaarden en pelletkachels een hoger rendement hebben. Als bijverwarming die niet langdurig hoeft te verwarmen is een elektrische haard echter wel geschikt. Denk aan een zolderkamer die je in de winter graag wilt verwarmen. De elektrische haard heeft geen schoorsteen nodig, waardoor je hem overal kunt plaatsen waar een stopcontact is.

De traditionele houthaardNatuurlijk is de traditionele houthaard ook een mogelijkheid. De houthaard zie je ook vaak terug als tuinkachel. Ook in een houthaard is het mogelijk om duurzaam te stoken, bijvoorbeeld door de Zwitserse methode te gebruiken. Hierbij ontstaat een vrijwel volledige verbranding, wat ervoor zorgt dat de uitstoot en fijnstof minimaal blijft. Houthaarden bestaan er in veel soorten en maten, bijvoorbeeld als open en gesloten haard.