Ik heb schulden. Waar kan ik mee te maken krijgen?

Steeds meer mensen krijgen te maken met een incassobureau of een deurwaarder. Veel mensen zitten namelijk met een schuld. Een schuldeiser kan dan een incassobureau inschakelen, zoals AGIN Otten, een incassobureau Heerlen. Daarnaast kan de schuldeiser een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Een incassobureau en gerechtsdeurwaarder worden ingeschakeld door de schuldeiser om het geld te innen. Maar hoe verloopt zo’n proces voor jou als schuldenaar? En hoe kun je het beste reageren als er een gerechtsdeurwaarder op de stoep staat?

Incassobureau

Voordat een incassobureau wordt ingeschakeld, heeft de schuldeiser vaak al meerdere malen een herinnering gestuurd naar de schuldenaar. Dit mogen zij doen nadat de uiterste datum van de betalingstermijn is verstreken. Dit termijn en andere afspraken kun je terugvinden in de leveringsvoorwaarden. Wanneer de betalingstermijn is verstreken, mogen schuldeisers een aanmaning doen. Een aanmaning is de factuur inclusief de extra kosten. Betaal je dit nog steeds niet? Dan wordt er vaak een incassobureau ingezet. Een incassobureau zal contact opnemen met de schuldenaar. Zij kunnen onderling een betalingsregeling afspreken. Een incassobureau kan geen beslag leggen op spullen, bankrekeningen of loon.

Gerechtsdeurwaarder

De schuldeiser kan ook een gerechtsdeurwaarder inschakelen. Een gerechtsdeurwaarder kan aanmaningen sturen, langskomen met een dagvaarding, dagvaardingen en andere exploten betekenen, beslagen leggen en heeft hij te maken met executie van een vonnis. Een gerechtsdeurwaarder naast brieven en mails sturen, ook voor de deur staan. Maar hoe reageer je hierop als schuldenaar? Wanneer je twijfelt of het echt zo is, vraag naar legitimatie. Iedere gerechtsdeurwaarder heeft namelijk een bewijs. Wanneer je zeker weet dat iemand een officiële gerechtsdeurwaarder is, neem je de stukken die hij geeft aan. Je kunt altijd om uitleg vragen. Komt iemand beslag leggen op je spullen? Probeer het te accepteren en verzet je niet. Wil je zo’n situatie voorkomen? Neem dan contact op met schuldhulpverlening.