Groene energie in huis krijg je bij deze leveranciers

Energie vergelijken zou in principe elk jaar gedaan moeten worden. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je elk jaar opnieuw het goedkoopste contract afsluit. Toch vindt niet iedereen de prijs van de energie even belangrijk. Er zijn namelijk ook genoeg mensen in Nederland die het juist belangrijker vinden dat ze een contract afsluiten waarbij ze alleen maar groene energie geleverd krijgen. Kies makkelijk je energieleverancier die je de duurzame stroom kan leveren na het lezen van dit artikel, want hierin kun je lezen welke leveranciers ervoor kunnen zorgen dat je groene energie kunt gebruiken in je woning. 

Groene stroom 

In Nederland vind je een paar zeer groene energieleveranciers. Dit zijn dus maatschappijen die zo goed als alleen maar stroom leveren die opgewekt is met behulp van zonnepanelen en windmolens. Bovendien doen ze meer dan alleen vergroenen door certificaten. Zo investeren ze in groene productie of sluiten ze juist lange inkoopcontracten af met groene producenten. Door dit te doen werken ze mee aan de transitie naar een groene energievoorziening. Als je een contract wilt afsluiten bij zo’n energieleverancier is het een goed idee om te kiezen voor de volgende maatschappijen: Powerpeers, Energie VanOns, Pure Energie, Om | nieuwe energie en Pure Energie. 

Veel groene energieleveranciers

De vijf energieleveranciers die in de alinea hierboven genoemd zijn, zijn de maatschappijen die een 10 hebben gekregen als het gaat om het leveren van groene stroom. Toch zijn er nog veel meer leveranciers die groene energie kunnen leveren. Als je groene stroom wilt dan is het namelijk een goed idee om te kiezen voor een maatschappij dat een duurzaamheidsscore van minstens een 7,5 heeft gekregen. In totaal zijn dit maar liefst 13 energieleveranciers in Nederland. Naast de vijf die al genoemd zijn, worden ook de volgende maatschappijen gezien als groen: HVC Energie, Energy Zero, EasyEnergy, Vandebron, Greenchoice, Eneco, ENGIE en Budget Energie. 

De middenmoot

Dit jaar bestaat de middenmoot als het gaat om de duurzaamheidsscores vooral uit ENGIE, Budget Energie en NLE. NLE wordt hierbij dus eigenlijk niet als groen gezien, maar ENGIE en Budget Energie wel. ENGIE is desondanks niet volledig groen, het is namelijk een multinationals dat wortels heeft in de vervuilende fossiele energie. Desondanks is het ook bezig met het investeren in energie uit hernieuwbare bronnen. NLE en Budget Energie zijn beide prijsvechters die meer groene stroom zijn gaan inkopen, waardoor met name de laatstgenoemde leverancier een stuk beter scoort dan in het verleden.

Veel onvoldoendes

Alhoewel er in totaal 14 energiemaatschappijen zijn die een voldoende hebben gekregen als het gaat om de duurzaamheidsscore, zijn er nog meer leveranciers die een onvoldoende hebben gekregen. 20 energieleveranciers kregen namelijk niet een cijfer van 5,5 of hoger. Bij deze maatschappijen overschaduwt de betrokkenheid bij kern- en/of kolencentrales de duurzame initiatieven waarmee ze mogelijk aan de slag zijn gegaan. Ze leveren dus zowel grijze als groene energie. In principe vergroenen ze grijze stroom met groene stroom certificaten. Dit is dus niet volledig groene energie.