Eenvoudige tips om thuiswerken aan te pakken

Het is eerlijk om te zeggen dat het leven voor iedereen moeilijker is geworden. Coronavirus (COVID-19) heeft alles veranderd en we hebben ons allemaal moeten aanpassen aan nieuwe manieren van leven en werken. Er zijn enkele voordelen aan werken vanuit huis waar sommigen van ons van kunnen genieten (dag woon-werkverkeer!), maar het voelen van stress, verveling, angst en onzekerheid is ook volkomen normaal. Daarom hebben wij eenvoudige tips verzameld die je kunnen helpen wanneer je thuis aan het werk bent!

Maak een speciale werkruimte

Zoek indien mogelijk een rustige plek uit de buurt van mensen en afleidingen, zoals de tv (of de keuken, als je een snacker bent). Zorg dat je alles op deze plek hebt staan voordat je aan het werk gaat. Denk aan opladers, pennen, notitieboekje en al het andere wat je gebruikt. Moet je bijvoorbeeld altijd veel printen? Shop dan ruim van tevoren bij Inktmedia zodat je niet plotseling zonder inkt zit!

Ten slotte: maak het jezelf comfortabel. Hoewel het misschien verleidelijk is om op de bank te gaan zitten, is het veel beter om aan een bureau of tafel te zitten.

Blijf verbonden

Hoewel thuiswerken voordelen heeft, kun je jezelf ook meer geïsoleerd voelen. Maar er zijn veel manieren om in contact te blijven met elkaar. Plan videogesprekken in of bel je collega in plaats van de e-mailen. Vergeet niet dat je collega’s zich waarschijnlijk hetzelfde voelen als jij, dus steun elkaar!

Zorg voor een routine

Zonder vaste schema’s kunnen de scheidingslijnen tussen werk en persoonlijke tijd vervagen en stressvol zijn om weer goed te krijgen. Volg jouw normale slaap- en werkpatronen als je kunt, en blijf consistent. Sta op dezelfde tijd op, eet ontbijt en trek je pyjama uit. Probeer jouw “reistijd” in te plannen en besteed deze aan sporten, lezen of naar muziek luisteren voordat je inlogt. Het belangrijkste is dat wanneer jouw werkdag stopt, je stopt met werken. Sluit af, stop met het controleren van e-mails en concentreer je op jouw privéleven. En probeer aan het eind van de dag op de gebruikelijke tijd naar bed te gaan.

Wees lief voor jezelf

Onthoud dat dit een ongebruikelijke situatie is en dat de dingen niet normaal aanvoelen. Wees aardig voor jezelf en erken dat je misschien niet zo productief bent als normaal. Wees realistisch over wat je in de gegeven omstandigheden kunt bereiken, en ontspan als jouw werk af is.