Alles wat je moet weten over een wijnklimaatkast

Wijnklimaatkasten zijn super handig om je wijnen goed te bewaren en op de juiste temperatuur te kunnen schenken. Ook stralen ze klasse uit. Er zijn vele verschillende soorten wijnklimaatkasten die ieder voor zich zijn voordelen hebben. We vertellen je er graag meer over in dit artikel. 

Wat is een wijnklimaatkast en waarom is dit handig?

Een wijnklimaatkast is een speciale koelkast waarin je wijnen op de juiste manier en temperatuur bewaard wordt. Dit is handig omdat je gewone huiskoelkast niet voldoet aan de eisen voor het bewaren en schenken van wijn. 

Soorten wijnklimaatkasten

Er zijn diverse soorten wijnklimaatkasten. Zo heb je de kleine wijnkoelkast en wijnklimaatkast. Maar er zijn ook inbouw wijnkoelkasten en klimaatkasten. Er is dus veel keuze. Het is handig om te weten welke voordelen er zijn per soort. Er zijn diverse soorten, maten en opties waar wijnkoelkasten over beschikken. Deze hebben we hieronder voor je uitgelicht. 

Kleine wijnkoelkast

Een kleine wijnkoelkast is een koelkast die je gemakkelijk in je woonkamer en keuken kunt plaatsen. Dan wel op de grond, op het aanrecht of op een bijzettafeltje. Een kleine wijnkoelkast is handig als je niet zoveel verschillende soorten wijnen wilt bewaren. De capaciteit voor opslag ligt zo rond de 12 en 22 flessen. Dit is handig als je vooral wijn voor jezelf wilt bewaren en niet zoveel inkoopt per keer. 

Wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast is een grotere wijnkast met vaak de keuze om 1 of 2 zones in te kunnen stellen. Dit houdt in dat je 2 temperaturen kunt instellen in de kast. Dit is handig als je meerdere soorten wijnen wilt gaan bewaren. Zoals witte wijn en rode wijn. Of bijvoorbeeld witte wijn en champagne. Elke wijn behoeft namelijk een eigen temperatuur zodat de smaken het beste tot zijn recht komen. 

Een wijnklimaatkast is ook groter en kun je losstaand aanschaffen of in je keuken laten integreren. Vaak worden deze ook in horeca zaken gebruikt voor het tonen van de wijnen die ze bewaren. Maar wanneer je thuis ook veel wijn schenkt aan je visite, dan is dit natuurlijk een mooi pronkstuk in je keuken of woonkamer. 

Ook als je regelmatig op wijnreis gaat en verschillende soorten wijnen mee terug neemt, is een grotere wijnklimaatkast handig. Zo kan je je jouw kwalitatief goede wijnen op de juiste temperatuur bewaren. Dit komt de smaak en kleur ten goede. 

De temperatuur van de wijnklimaatkast kun je natuurlijk altijd aanpassen naar aanleiding van de wijnen die je op dat moment hebt gekocht. Maar het is vooraf wel goed om te bedenken welke wijnsoorten je wilt gaan bewaren in de wijnklimaatkast. 

Inbouw klimaatkast 

Wanneer je ervoor kiest om een klimaatkast in je keuken te laten inbouwen, dan is het belangrijk om te weten wat de maten zijn van de kast en de ruimte die je hebt in je keuken. Neem dit dus op in de tekeningen van het ontwerp van je keuken. In de wijnkoelkast webshop van dewijnkoelkast.nl kun je verschillende soorten inbouw klimaatkasten bekijken. Zo krijg je een beetje een idee welke soorten er zijn en hoe je dit kunt afstemmen op jouw keuken.