Dit moet je weten over industriële meubels

Het is onmogelijk om niet op te merken hoe populair industrieel meubilair het afgelopen decennium is geworden. Cafés in ’s werelds meest trendy locaties namen het over als hun interieur, samenvallend met de opkomst van de magazijnzolder, fietsen met vaste versnellingen en Franse arbeidersjassen. Het werd een interieurtrend die zo groot was dat het moeilijk was om naar een nieuw restaurant of bar te gaan zonder de invloed ervan te zien. Ook huizen worden steeds vaker ontworpen aan de hand van deze stijl, waarbij industriele meubels natuurlijk erg belangrijk zijn. In dit artikel kun je daar meer over lezen. 

Wat is industrieel meubilair? 

Industrieel meubilair is oorspronkelijk niet ontworpen voor thuis. Net als werkkleding en functionele kleding, had het een leven vóór gebruik door de consument, met items, van tafels tot lampen, die werden geproduceerd om een ​​doel te dienen. Industrieel meubilair was door zijn ontwerp gemakkelijk in massa te produceren, gemaakt om de maakindustrie en fabrieksarbeiders te dienen. Dit betekende dat de gebruikte materialen bewust slijtvast waren en ontworpen om tegen een stootje te kunnen. Roestvrij staal en gietijzer werden veelvuldig gebruikt voor tafelpoten, verlichtingsarmaturen en stoelen, zodat het er niet toe deed als iemand of iets er tegenaan stootte. Objecten zijn ook ontworpen zonder opsmuk, wat tegenwoordig een van de sterke punten is van industriele meubels. Het zijn namelijk vaak eenvoudige stukken die goed passen bij een breed scala aan interieurontwerpen en stijlen, wat betekent dat ze gemakkelijk in je huis kunnen worden geïntegreerd.

Tafels

Een eettafel in industriële stijl kan zonder twijfel een woonkamer transformeren. Meestal heeft het een groter formaat en is het gemaakt van massief hout met stevige metalen poten. Dergelijke tafels zouden tot de eerste helft van de 20e eeuw op fabrieksvloeren aanwezig zijn geweest, totdat nieuwere technologie en automatisering ze overbodig maakten. Geef zo’n tafel een nieuw leven door voor vintage te gaan of koop een nieuwe en laat hem na verloop van tijd zijn eigen patina ontwikkelen.

Lampen

Een van de meest gebruikelijke gereedschappen op een fabriekswerkstation, en een van de meest stijlvolle hulpmiddelen vandaag de dag, industriële lampen zijn er in een breed scala aan stijlen en maten. Een van de beroemdste ontwerpen komt van Anglepoise met zijn kenmerkende veermechanisme dat ongetwijfeld in de afgelopen decennia talloze werknemers in de industrie ten goede is gekomen. Naast staande lampen of tafellampen heb je natuurlijk ook industriële plafondverlichting nodig. Hiermee kun je eenvoudig een industrieel gevoel creëren in je woning. 

Barkrukken

Meestal met een basis gemaakt van slijtvaste materialen zoals staal of ijzer, voegen industriële barkrukken een robuust randje toe aan keukeneilanden of, natuurlijk, echte bars in een kroeg of café. Velen zullen in hoogte verstelbaar zijn, wat vroeger nodig was om tegemoet te komen aan de verschillende lengtes van fabrieksarbeiders terwijl ze aan tekentafels of machines werkten. Dit is tegenwoordig net zo handig, zodat je de perfecte drinkhoogte kunt vinden op je barkruk in de industriële woonstijl. Dit past natuurlijk ook prachtig in een huis.