Boomschors vs. Cacaodoppen, wat is het verschil?

Boomschors en cacaodoppen als bodembedekking

Als het gaat om bodembedekking in de tuin, dan zijn er tal van mogelijkheden die je hebt. Als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt, dan is het betegelen van de tuin een goede mogelijkheid. Daarnaast zijn er ook mensen die kiezen voor grind als ondergrond of weer anderen die een grote waarde hechten aan een tuin die moet worden onderhouden omdat ze het leuk vinden om hun eigen groene vingers erop los te laten. Het is niet voor iedereen mogelijk om een groene tuin te onderhouden omdat niet iedereen even handig is met het onderhouden van de planten en de bloemen. Daarnaast is het met een groene tuin ook de bedoeling dat je kiest voor een goede bodembedekking en dat je deze op een goede manier voedt en onderhoud. Misschien vind je steen niet helemaal goed als bodembedekking omdat je het niet natuurlijk vind ogen. Je kunt in dat geval dan beter kiezen voor natuurlijke bodembedekkers. Cacaodoppen en boomschors zijn dan betere alternatieven. Er is wel een belangrijk verschil tussen deze twee.

Cacaodoppen als bodembedekking

Dit is misschien wel een van de minst bekende bodembedekkers die worden gebruikt. Het is dan ook niet zo heel gek wanneer je hier nog nooit van hebt gehoord. Deze bodembedekkers zijn ook niet zo populair als andere bodembedekkers. Vele mensen kiezen vooral voor deze cacaodoppen omdat het er modern uitziet en omdat het een mooi uiterlijk geeft aan de tuin. De voordelen die worden verbonden aan deze bodembedekkers is dat ze slakken en katten weghouden uit de tuin.

Helaas zitten er ook nadelen aan deze bodembedekkers. Zo zouden de cacaodoppen sneller verweren dan boomschors. Het heeft vooral te maken met de fijne structuur van de doppen en de kwetsbaarheid van het materiaal. Het is dan ook niet ideaal om het materiaal als tuinpad te maken omdat het dan nog sneller beschadigd zal raken. Ook zullen de cacaodoppen ook niet ideaal zijn wanneer het hard waait en wanneer de doppen opgedroogd zijn. Deze zullen dan makkelijk wegwaaien.

Boomschors als bodembedekker

Naast dat er mensen zijn die kiezen voor cacaodoppen als bodembedekkers, zijn er anderen die liever kiezen voor boomschors. Dit heeft veel meer voordelen dan cacaodoppen. Zo is boomschors wat zwaarder waardoor het niet snel zag wegwaaien. Het ziet er wel verzorgd uit wanneer deze als bodembedekker wordt gebruikt en daarnaast heeft het ook een stevige structuur waarmee het minder snel kapot zal gaan. Dit is natuurlijk ideaal wanneer je niet van plan bent om het steeds te moeten vervangen. Je kunt het materiaal ruim 5 tot 6 jaar gebruiken en dit is vooral ideaal voor mensen die graag een onderhoudsvriendelijke tuin willen. Ziet het er niet meer zo goed uit? Dan kun je er altijd voor kiezen om de bovenste laag eraf te halen en vervolgens een nieuwe laag neer te leggen.

Waar zou je voor moeten kiezen?

De keuze is natuurlijk geheel aan jou als het gaat om het kiezen voor de bodembedekking in de tuin. Je dient te denken aan de praktische aspecten, want zowel boomschors als cacaodoppen hebben elk hun eigen positieve eigenschappen als het gaat om praktische aspecten. Zo is boomschors veel steviger en waait het niet weg in de wind. En daarnaast staan cacaodoppen erom bekend dat ze onkruid geen kans geven om te laten groeien in de tuin. Naast de praktische aspecten spelen natuurlijk ook de decoratieve aspecten een grote rol. Hoe heb je de tuin precies ingericht en wat voor uitstraling wil je de tuin geven. Door je dit ook af te vragen is het makkelijker om voor de juiste bodembedekker te kiezen.