Aan de slag met slimme verlichting

Dus je hebt net een Alexa- of Google-home aangeschaft en je wilt je controle uitbreiden. Verlichting is een van de beste en gemakkelijkste dingen om te automatiseren. Hier is onze eenvoudige handleiding om aan de slag te gaan.

Wat is slimme verlichting?

Normale lampen worden bediend met een schakelaar in je huis, slimme lampen maken meestal via wifi verbinding met je huis en vervolgens met je Alexa of andere intelligente systemen. U bedient ze vervolgens via uw stem, uw telefoon of met geprogrammeerde regels en timers. Afgezien van slim aan / uit, kunnen ze ook worden ingesteld op elke gewenste kleur of helderheidsniveau.

Er zijn verschillende slimme lampen die allemaal op dezelfde principes zijn gebaseerd, dus het moeilijkste is om de juiste lamp voor de juiste situatie tegen de juiste prijs te vinden.

Dit zijn dingen waar u een basiskennis van moet hebben voordat u op zoek gaat naar Amazon Alexa- of Google Assistant-lampen.

Wat is het verschil tussen RGB, RBGW en RGBWW?

Elke letter staat voor een kleur

R = Rood

G = Groen

B = Blauw

W = Wit (zoals een fluorbuis op kantoor)

WW = Warm Wit (zoals een gloeilamp)

RGB is meestal een enkele chip met 3 LED’s die je full colour geven.

RGBW / WW heeft dezelfde RGB maar heeft ook een 4e kanaal voor witte leds. Dit betekent dat u een heldere gewone lamp en een full-colour lamp in één apparaat kunt hebben.

Een Smart light meestal verkrijgbaar in RGB, RGBW en RGBWW

Bij het kopen van een lamp kun je kiezen voor RGB, RGBW of RGBWW, dit kan niet meer veranderd worden als je hem eenmaal gekocht hebt aangezien de W en WW eigenlijk een verschillend gekleurde LED chip zijn. Er zijn ook een paar modellen met zowel W- als WW-leds.

Smart Controllers zijn verkrijgbaar in RGB en RGBW / WW

Bij een controller koop je gewoon het onderdeel dat de verlichting aanstuurt, je moet de lichtstrip apart kopen. Controllers zijn alleen gelabeld als RGB of RGBW / WW, want bij aankoop van de ledstrip voor de controller kun je zelf bepalen of je witte of warm witte leds wilt.

Verbind het allemaal met je Alexa / Google-assistent.

Een Alexa, Google Home of andere hubs zullen niet alleen op magische wijze verbinding maken met uw lampen, er is een klein installatieproces. De meeste lampen worden geleverd met instructies, de standaardstappen zijn

  • Download de app voor het slimme licht
  • Gebruik de app om de lamp of controller met je wifi thuis te verbinden
  • Zoek het apparaat op uw slimme thuishub en maak er verbinding mee
  • Gebruik de slimme woning om uw verlichting te bedienen
  • Voor de meeste lampen kun je, eenmaal verbonden, nog steeds de originele app gebruiken in combinatie met de Alexa / Google Home Hub.