5 redenen waarom duurzaam wonen aantrekkelijk is

Nederland investeert volop in duurzaamheid. Elektrische auto’s, zonnepanelen, duurzame bouwmaterialen, recycling, waterstof. Dit geldt ook voor de woningmarkt. Het huis laten isoleren, een andere warmtebron zoals een warmtepomp of een mobiele airco kopen die zoals koelt als verwarmd, zonnepanelen, domotica, groene daken, tiny houses etc. Maar waarom zouden we ons huis moeten verduurzamen?

Duurzaam wonen biedt comfort

Het duurzaam maken van de woning doet iedereen gelijk denken aan grote investeringen gepaard met serieuze veranderingen aan de woning. Maar je krijgt er ook wat voor terug. Door bijvoorbeeld je woning te isoleren merk je direct dat je huis sneller en langer warm blijft gedurende de winterdagen en tijdens warme zomerdagen houdt je de boel langer koel.

Duurzaamheid betekent besparen

Door duurzaam te leven bespaar je maandelijks energiekosten. Je woning verliest minder warmte in de winter wat de verwarmingskosten doet temperen en warmt minder snel op tijdens zomerdagen waardoor de airconditioning minder vaak aangezet hoeft te worden. Duurzaam bouwmateriaal wat langer meegaat zorgt ervoor dat je minder vaak onderhoud hoeft te plegen en hoeft te vervangen. Tevens verkoopt een duurzame woning beter wat aan het einde van de rit zodra het huis verkocht wordt weer meer geld gaat opleveren. 

Duurzaamheid is toekomstbestendigheid

Het veranderen van de manier van leven, de technologie die hierbij gepaard gaat en de manier waarop woningen voorzien worden van energie in de toekomst vraagt stapsgewijs om aanpassingsvermogen. Houdt de woning up-to-date door hierin mee te gaan. Om eenmalig grote investeringen te voorkomen kun je hier beetje bij beetje aan meedoen. Werk in fases richting een duurzame levensstijl waardoor de woning niet eindigt als een energie slurpende inefficiënte onaantrekkelijke woning die dure investeringen vraagt wil deze weer als normaal gezien worden voor de woningmarkt. 

Draag bij aan een betere wereld

De pandemie heeft vele mensen ertoe gedwongen om thuis te gaan werken. Dit heeft geleid tot een andere manier van leven en werken. We besteden meer tijd thuis door wat meer van de woning vraagt en de energie die hierbij komt kijken om comfortabel te kunnen leven. Het positieve hiervan is dat de hoeveelheid verkeer op de weg enorm afgenomen is wat bijdraagt aan een beter milieu. Het werk geschiedt meer via online kanalen wat ertoe geleid heeft dat steeds meer bedrijven online opereren. Dit heeft nogal wat aanpassingsvermogen van ons allen gevraagd en indien de kennis niet aan boord is bij jezelf, kun je als online ondernemer de online marketing uitbesteden. Door minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen, slimmer te werken en ondernemen wordt de wereld beter.

Duurzaamheid betekent zelfstandigheid

De stijgende prijzen van fossiele brandstoffen zoals gas, benzine, olie, diesel etc. zorgen ervoor dat we steeds meer moeten betalen. Deze reden alleen al is een motivator om slimmer en duurzamer te gaan wonen. Maak jezelf onafhankelijk van de gas of stroom leverancier door jezelf te gaan voorzien van energie door bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen, een elektrische kachel of airco met mobiele airco raamafdichting te laten installeren.