De verschillen tussen een loep en een vergrootglas

De termen heb je vast wel eens van gehoord of voorbij zien komen: een ‘loep’ en een ‘Vergrootglas’. Deze benamingen worden heel vaak door elkaar gebruikt, maar eigenlijk duiden ze allebei op iets anders. Bovendien zijn er ook nog eens verschillende soorten loepen. Wat zijn de verschillen tussen een loep en een vergrootglas? Wij leggen het je uit in dit blog.

Het grootse verschil tussen een loep en een vergrootglas

Wanneer men spreekt over een loep, dan bedoelen ze vaak een klein middel, die wel de vorm heeft van een vergrootglas. Een loep is dus een sterk vergrotende dubbelbolle of halfbolle lens (of zelfs een samenstelling van lenzen). In andere woorden: een loep is wel een vergrootglas, maar een vergrootglas hoeft niet altijd een loep te zijn. Een loep is namelijk relatief klein, vergeleken met een vergrootglas. Vergrootglazen komen namelijk in veel grotere afmetingen en hebben dan dus ook een minder vergrotende effect.

Loepen worden bij veel beroepen gebruikt om zeer kleine details beter te zien. Denk bijvoorbeeld aan een horlogemaker, juweliers of biologen. Een vergrootglas daarentegen wordt meer gebruikt in de natuur, bijvoorbeeld om bladeren of insecten te onderzoeken of als brandglas (zonnestralen worden dan gebundeld in het glas, waardoor de temperatuur zo hoog wordt dat papier en andere droge materialen in brand komen te staan). Een vergrootglas wordt soms ook wel eens gebruikt door slechtzienden als hulpmiddel tijdens het lezen, maar de meeste mensen kiezen dan liever voor een bril.

Verschillende soorten loepen

Binnen de categorie van loepen zijn er ook nog eens verschillende soorten. Zoals we net al benoemd hadden, zijn er dubbelbolle of halfbolle lenzen binnen loepen. Bij een dubbelbolle loep zitten er dus twee lenzen en deze loep wordt vaak gebruikt door horlogemakers, biologen en geologen. Een tripletloep bestaat dan juist weer uit drie of meerdere lenzen, wat handig is voor het bekijken van edelstenen.