Verminder gezondheidsrisico’s en laat asbest verwijderen

Als je een huis of gebouw gaat verbouwen wat gebouwd is voor 1994 is de kans best groot dat hierbij asbest vrijkomt. In sommige gevallen ontdek je het asbest zelf, maar is de meeste gevallen is het lastig om asbest te ontdekken. Wanneer je asbest ontdekt is het belangrijk dat dit wordt verwijderd. Asbest kan namelijk gevolgen hebben voor jouw gezondheid en voor de gezondheid van de werknemers die aan de verbouwing werken.

Wat is asbest en hoe herken is het?

Voor 1993 werd asbest veel gebruikt bij het bouwen van woningen omdat het brandwerend is en goed isoleert. Daarnaast was dit unieke materiaal ook erg goedkoop. In gebouwen die vóór 1994 gebouwd zijn kan je overal asbest tegenkomen. Asbest kan namelijk in vensterbanken, vloerzeilen, plafondplaten en in schoorstenen zitten. Daarnaast zit asbest ook vaak in golfplaten die bijvoorbeeld gebruikt zijn voor schuurtjes. Wanneer je ontdekt dat er asbest in het dak zit, ben je verplicht om dit voor 2024 te laten verwijderen. Asbest zelf kan blauw, bruin of een witte kleur hebben. Doordat het is allerlei materialen is verwerkt, is het moeilijk te herkennen. Vaak kan je ook gebruik maken van de bouwtekeningen om te kijken waar mogelijk asbest zou kunnen zitten.

Gezondheidsrisico’s

Wanneer asbest vrij komt kan het gevaarlijk zijn voor je gezondheid. De vezels zijn zo klein dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Wanneer je ze inademt kan dit longkanker, longvlies of buikvlies veroorzaken. Door gezondheidsrisico’s hangen ook af van de hoeveelheid asbest dat je inademt.

Asbest laten verwijderen

Het is belangrijk dat je nooit zelf aan de slag gaat wanneer je vermoed dat er asbest in je woning aanwezig is. Asbest saneren? Van Santen advies is een gespecialiseerd bedrijf in asbest. Van Santen Advies is een jong bedrijf met een team enthousiaste, gedreven en ervaren mensen. Het complete team bestaat uit volwassen professionals waardoor er niet gewerkt wordt met dure managers. Hierdoor kunnen ze snel een asbest verwijderen tegen een scherpe prijs. Kijk voor meer informatie op Vsadvies.nl en neem gerust contact op.