Tips voor het veilig achterlaten van je huis tijdens vakantie

In de periode dat heel Nederland weer op vakantie gaat, is het voor veel inbrekers een ware speeltuin. Je zult je namelijk verbazen over het feit hoeveel mensen hun huis niet goed hebben beveiligd tegen inbraak. Om er nu voor te zorgen dat jij met een gerust hart lekker aan het strand kunt liggen, hebben wij een aantal handige tips, waarmee jij je huis veilig kunt achterlaten tijdens de vakantie. Dus ga jij binnenkort op vakantie en wil je de kans op eventuele inbraak tot het minimum beperken, dan ben je hier aan het juiste adres! 

Houd je ramen en deuren gesloten

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar je wilt niet weten hoeveel mensen er zijn die denken dat ze prima een raampje op een kier kunnen laten openstaan, zodat het kan ‘luchten’. Niet doen! Wist je namelijk dat een inbreker maar een paar millimeter nodig heeft om bijvoorbeeld een koevoet achter te zetten en zo zichzelf toegang tot je woning kan verschaffen? Loop daarom voor vertrek alles nog even langs voordat je met je koffer voor handbagage de voordeur achter je dichttrekt. Je zult namelijk niet de eerste zijn die tot de ontdekking komt dat een klein raampje op bijvoorbeeld de zolder nog open staat.

Laat het bewoond lijken

De tijd van de timers is inmiddels wel verleden tijd. Althans, wanneer je kiest voor een timer die elke avond standaard om 22.30 de lichten uit doet. Inbrekers zijn slimmer dan dat en zullen eerst een paar dagen posten bij je woning, om te kijken of ze een patroon kunnen ontdekken. Je doet er daarom verstandig aan om te kiezen voor een dynamische timer, die iedere dag verspringt. Daarnaast is het ook aan te raden om bijvoorbeeld een leeg koffiekopje op tafel te laten staan met een opengevouwen krant. Zo lijkt het alsof er iemand is en is de kans op inbraak wat kleiner.

Informeer de buren

Goede buren zijn handig, maar vooral wanneer je op vakantie gaat. Hoe handig is het dat wanneer je uitgebreid met je buren aan het kletsen bent over je reis, je ze ook direct even vraagt of ze een oogje in het zeil willen houden. Afhankelijk van de band met je buren, kun je ze ook vragen of ze de planten water willen geven, de post weg willen halen en de kliko aan straat willen zetten. Het is namelijk maar een kleine moeite om ze dit te vragen en het kan een hoop ellende voorkomen. Dus ben je bezig met het checken van de regels rondom de Vueling handbagage en loopt de buurman of buurvrouw voorbij? Trek ze dan even aan het jasje, zodat je ze direct even kunt vragen of ze willen opletten.

Kies voor een camera en verlichting

Er is geen inbreker die het fijn vindt om in de spotlight en onder het oog van een camera een slot te forceren. Je doet er daarom dus ook goed aan om zowel aan de voor- als achterkant van de woning verlichting te plaatsen die aangaat op het moment dat er iemand voorbij loopt. Dit schrikt vaak enorm af en zorgt ervoor dat een inbreker het wel wil laten om verder aan de slag te gaan. Naast verlichting, heb je ook een optie om een camera te plaatsen. Dit kun je laten doen door een bedrijf, maar kan ook prima zelf. Een eenvoudige camera is vaak niet meer dan een paar tientjes en zorgt er ook direct voor dat je bewijs hebt op het moment dat ze wel proberen de woning te betreden. Met deze tips worden inbrekers ontmoedigd zichzelf toegang te verschaffen tot hun woning en kun jij met een gerust hart op vakantie.