5 tips om te verduurzamen op zolder

Je zolder verduurzamen heeft veel voordelen. Zo kan je geld besparen op stookkosten met een goed geïsoleerde woning. Een duurzame zolder is comfortabeler en gezonder. Met behulp van een zonneboiler of zonnepanelen zorg je er voor dat je niet meer zo afhankelijk bent van de prijsstijgingen van elektra of gas. En natuurlijk is duurzaam wonen goed voor het milieu. Met volgende tips kan je de zolder duurzamer maken.

Benut de ruimte goed

Een zolder is niet altijd de makkelijkste ruimte, het is niet altijd voorzien van voldoende licht en ventilatie. Maar geef de moet nog niet op, je kan namelijk heel creatief zijn met je zolder. Je kan je zolder voor zoveel meer gebruiken dan als opslagruimte. Door de ruimte optimaal te benutten, creëren je ineens eindeloze mogelijkheden in jouw huis. Het opruimen van je spullen op zolder kan helpen bij het minimaliseren van je bezittingen en kan ruimte creëren. Hierdoor bewaar je ook overzicht en weet je altijd waar alles staat.

Isolatie

Uit onderzoek is gebleken dat er klein percentage warmte verloren gaat via de zolder. Goede isolatie houdt niet enkel een hele boel warmte binnen, maar kan ook je verwarmingskosten verminderen. Het is verstandig om je zoldervloer goed te isoleren om warmteverlies vanuit de leefruimte naar zolder te voorkomen. Een zoldertrap kan extra isolatie bieden doordat ze zijn voorzien zijn van een geïsoleerd luik en goede dichting. Bekijk zeker altijd de U-waarden van het product. Het is dus belangrijk dat u de juiste producten kiest.

Zonneboiler

De zolder is een uitstekende plaats voor een ketel of een zonneboiler te plaatsen. Een zonneboiler is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van water op aardgas. Een zonneboiler bestaat uit een collector die op het dak wordt geplaatst, om het zonlicht op te vangen en een reservoir om het warme water op te slaan.

Zonnepanelen

Een zonneboiler is net iets anders dan zonnepanelen.  Zonnepanelen genereren stroom aan de hand van zonlicht. Waarnaast een zonneboiler het zonlicht gebruikt om water te verwarmen. Beide systemen zijn wel een goede investering voor een duurzaam huis en beide systemen kunnen geplaats worden op het dak. Beide systemen besparen je kosten op jouw energieverbruik en zijn ook nog eens duurzaam.

Groendak

Een groendak is een dak dat is opgebouwd met een laag en levende begroeiing. Je kan op je groen dak gras, mos, vetplanten, kruiden en andere planten. Het doel van een groendak is om het huis beter te isoleren en om de waterafvoer te verbeteren. Met behulp van de planten kan er veel regenwater opgevangen worden en kan het efficiënter afvoeren waardoor het riool niet wordt overbelast. Een groendak is ook nog eens heel mooi. Je kan niet zomaar van elk dak een groen dak maken, het dak heeft namelijk een specifieke constructie nodig en het vraagt ook meer onderhoud dan een standaard dak. Het is belangrijk dat je eerst onderzoek doet naar de nodige informatie om u woning zo duurzaam mogelijk te maken.