Tips om thuis schoon te maken

Iedereen heeft een hekel aan schoonmaken, maar iedereen houdt van een schoon huis. We vragen ons allemaal wel eens af of er een beste manier is om je huis snel schoon te maken. De meeste beginners weten niet of ze eerst moet stoffen of stofzuigen, of welke kamer je eerst moet doen. Daarom hebben wij een stapsgewijze handleiding samen gesteld! Op deze manier haal jij het meeste uit je tijd en kun je jouw huis weer snel schoon krijgen. Voor meer gedetailleerde schoonmaak-tips, zoals voegen schoonmaken, kun je kijken op de woonblog Woonlovers.

Maak het hele huis schoon, niet één kamer per keer

Schoonmaken is veel efficiënter als je één taak kiest (stoffen, stofzuigen, dweilen) en dezelfde taak in elke kamer in huis doet, in plaats van dat je al deze taken per kamer afvinkt. Wanneer je op deze manier te werk gaat, voorkom je het gevoel dat je steeds opnieuw aan dezelfde taak begint.

Ruim op en verzamel je spullen

Voordat je begint met schoonmaken, ruim je de rommel in elke kamer op. Denk bij het oppakken van elk item of je het moet bewaren of weggooien. Vervolgens verzamel je alles wat je nodig hebt om schoon te maken op één draagbare plek, zoals een emmer of tas.

Stoffen en stofzuigen

Nu kun je gaan beginnen! De eerste stap is stoffen. Let er op dat je de bovenkant van de meubels en onderkant van planken meeneemt. Vervolgens pak je de stofzuiger om je huis verder schoon te maken.

De volgende stappen

Wanneer deze twee algemene taken gedaan zijn, kun je verder met de details. Veeg spiegels en glas af, desinfecteer werkbladen en oppervlakten en focus op badkuipen, gootstenen en toiletten. En dan als laatste ga je met de dweil aan de slag. Begin vanuit de verste hoek van de kamer en ga achteruit naar een deuropening. Zo vermijd je dat je jezelf in een hoek dweilt!