Kosten om een eigen huis te bouwen

Het is een droom voor veel mensen, een eigen huis bouwen. Maar blijft het bij een droom of gaat die droom werkelijkheid worden? Heb jij het financieel breed genoeg om een eigen huis te bouwen? De kosten van het bouwen van een woning hangen natuurlijk van veel factoren af. Waar komt je woning te staan, de grootte van het huis, de materialen die gebruikt worden en het kavel. Wij geven jou een inschatting wat het bouwen van nieuwbouw of een jaren dertig huis kost.

Wat zijn de gemiddelde kosten

Allereerst is de vraag of je een prefab of casco woning wilt. Denk bij een kleine woning van zo’n 100m2 aan casco €100.000 en prefab €90.000. Bij een normaal huis van zo’n 150 m2 zal dit liggen rond de €120.000 casco en voor prefab €110.000. Bij een grote woning van 200 m2 kost dit voor casco €130.000 en prefab €120.000. Wil je een villa laten bouwen, dan zal het rond de €155.000 zijn voor casco en €140.000 voor prefab.

Verschillen casco en prefab

Bij het laten bouwen van een casco woning kun je zelf kiezen wat je laat bouwen door het bouwbedrijf en door onderaannemers. Veel mensen kiezen ervoor om de volledige buitenkant zoals het dak, boeidelen, ramen en gevels te laten maken zodat de woning waterdicht is. De binnenkant, zoals elektra, vloeren, stucwerk, plaatsen badkamer etc worden dan door de onderaannemers gedaan. Bij een prefab woning zal er geen afwerking worden uitgevoerd maar zal de woning alleen maar win- en waterdicht worden gemaakt. Bij een prefab woning worden alleen maar de betonvloeren, dakkapellen, dakconstructies en binnen- en buitenwanden geleverd, wat niet al teveel kost. Van te voren worden de betondelen al in elkaar gezet zodat het geheel makkelijk en snel te plaatsen is, binnen enkele dagen vaak al.

Architect en aannemer

Er zitten natuurlijk ook kosten verbonden aan de architect en de aannemer. Deze kosten zijn moeilijk in te schatten, omdat deze natuurlijk per architect verschillende zijn. Wil je een moderne villa bouwen, dan moet je er rekening mee houden dat de kosten een stuk hoger uitvallen dan voor een normale woning. Houdt er rekening mee dat de kosten voor een volledig project tussen de €10.000 en €15.000 liggen.