Er kan van alles gebeuren waardoor je eens zo prachtige gazon niet meer zo mooi is. Denk aan kale of gele plekken in het gazon, mos en onkruid of droog en dor gras. In dit artikel lees je meer over een slecht gazon herstellen.
Wat kan leiden tot een slecht gazon?
Kale en slechte plekken in je gazon kunnen ontstaan door veel verschillende oorzaken. Enkele veelvoorkomende voorbeelden zijn:
- Intensief gebruik, bijvoorbeeld door spelende kinderen of veel belopen paadjes.
- Schade door droogte in de zomer of vorst en sneeuw in de winter.
- Molshopen of huisdieren die hun behoefte doen in het gras.
- Verzwakt gras door te weinig voeding of juist teveel bemesting.
Door goed gazononderhoud zijn veel van deze problemen vaak nog prima te herstellen, maar als je het te lang negeert komt er wel een tijd waarop een nieuw gazon aanleggen beter is dan nog te proberen je bestaande gazon op te lappen.
Wanneer een gazon herstellen?
De beste tijd van het jaar om een slecht gazon te herstellen is het voorjaar of het najaar. In deze tijd van het jaar zijn de weersomstandigheden het beste om gras goed te laten groeien, de bodem heeft de juiste temperatuur en doordat het wat vaker regent in deze tijd is er ook genoeg water voor het gras om goed te groeien.
Hoe een gazon herstellen?
Goed gazononderhoud is de oplossing om een slecht gazon te herstellen. Hieronder volgen de belangrijkste zaken die hierbij komen kijken.
Verticuteren
Er kan een viltlaag van mos en andere plantaardige deeltjes over je gazon komen te liggen die ervoor zorgt dat het gras niet meer goed kan groeien. Door het gazon te verticuteren verwijder je deze bovenlaag, waardoor het gras weer meer lucht krijgt en beter zal groeien.
Zaaien
Kale plekken in het gazon kun je herstellen door deze bij te zaaien met graszaad. Zorg er dan wel voor dat je graszaad van hetzelfde soort gras gebruikt, anders ontstaan er kleurverschillen in je gazon.
Bemesten
Door je gazon te bemesten voorzie je het van extra voeding. Hierdoor kan het gras ook beter groeien en zal je gazon dus ook sneller herstellen.
Sproeien
Gras heeft voldoende water nodig om goed te kunnen groeien, dus zeker in droge periodes is het belangrijk om het gras extra water te geven door te sproeien. Daarnaast is het ook belangrijk om je gazon te besproeien direct na het bemesten, zodat de meststoffen goed kunnen oplossen.
Grasmaaien
Regelmatig het gras maaien zorgt ervoor dat onkruid minder kans krijgt en je dus een mooi vol gazon krijgt. Zorg er wel voor dat je per maaibeurt niet meer dan een derde van de lengte van de grassprieten af maait, om verzwakking van het gras te voorkomen.