In 4 stappen de juiste verlichting kiezen

Lampen zijn misschien wel de moeilijkste items om te kopen, maar ze mogen niet ontbreken in je woning. Ze zorgen voor licht en creëren tevens de juiste sfeer. Daarnaast maken ze deel uit van de inrichting. Zonder lamp is je inrichting niet af. Toch zien veel mensen het vinden van een juiste lamp als een hele opgave. Geen paniek, wij leggen je uit hoe je in vier eenvoudige stappen een goede lamp kiest. 

1.Doel van de verlichting

Waarvoor ga je het licht gebruiken? Is het de basisverlichting in je huis? Of moet de lamp voor meer sfeer zorgen? 

De basisverlichting gebruiken we tijdens diverse taken. Zo zorgt deze verlichting er in de keuken voor dat je ziet wat je aan het koken bent en helpt het je in de werkkamer bij het invullen van een document. Deze lampen hebben een vrij hoge intensiteit en een eerder koele lichtkleur.

Sfeerverlichting heeft maar één doel: het moet je interieur gezellig maken. Dit is de reden waarom deze lampen vaak een subtiele geel/oranje tint, en een lagere intensiteit hebben. Denk bijvoorbeeld aan een gedimde tafellamp op het tv-kastje. 

2.Interieurstijl 

Heb jij thuis een landelijke, retro of industriële interieurstijl? Dan zal je doorgaans kiezen voor een model dat bij de inrichting aansluit. Zoals een strakke design hanglamp in een moderne woonkamer.

Wil jij eens iets anders? Dan is het erg leuk om alleen de lamp in een andere stijl te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor een bohemian lamp boven een design tafel. Of een industriële lamp in een retro keuken. Kijk eens bij mooie lampen merken zoals Steinhauer en It’s about RoMi

3.Gericht licht of diffuus licht

Naast het doel en de stijl van een lamp kunnen we de lamp op nog een manier onderverdelen: de lichtverspreiding. Gaat het om een direct, gericht licht of ben je op zoek naar een lamp met gespreid, diffuus licht. 

Bij een gericht licht gaat het om een duidelijke lichtbundel. Het beste voorbeeld hiervan is een bureaulamp. Die kan je makkelijk richten op een bepaalde plek.

Ben je op zoek naar een lamp met een bredere, minder afgetekende lichtbundel. Dan is een diffuus licht de juiste keuze. Zoals een vloerlamp met een stoffen kap die de volledige ruimte verlicht.

4.Technische aandachtspunten

Er zijn ook nog een paar technische kenmerken waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een lamp. Zo is het goed om te kijken naar het aantal Lumen. Dit cijfer geeft aan hoeveel licht een lamp produceert. Hoe meer lumen, hoe meer licht. 

Daarnaast is het goed om te kijken naar de kleur die een lamp heeft. Lampen met een lage kleurtemperatuur (ca. 3000K) ogen heel gezellig, lampen met een hoge kleurtemperatuur (ca. 4000K) zijn meer geschikt voor technische toepassingen, zoals bureauwerk.

Wij hopen dat je met deze 4 tips de juiste verlichting vindt voor jouw woning. Succes!