Hoe verhelp je een krakende trap?

Sluip jij ‘s nachts als een inbreker naar beneden om niemand wakker te maken? Een krakende trap kan behoorlijk storend zijn, vooral voor je huisgenoten. Je wilt ze natuurlijk niet uit hun slaap halen door jouw nachtelijke toilet-bezoekjes. Gelukkig is de oplossing niet ver weg. Een traprenovatie kan dit probleem namelijk heel gemakkelijk oplossen, vaak al binnen één dag. Door het gebruik van geluiddempende trapbekleding van HPL-kunststof (wat staat voor High Pressured Laminate) kan je trap weer decennia vooruit. In dit artikel leggen we alles uit over deze veelgebruikte trapbekleding. 

Oorsprong van het probleem

Het kraken van een houten trap komt meestal voort uit speling tussen de trap en de trapboom of doordat de stootborden krimpen waardoor de treden licht gaan buigen. Dit heeft iedere houten trap en is niks om je druk over te maken. Hout werkt nu eenmaal. Daarnaast kan ook een betonnen trap gaan kraken. Oorzaken daarvan kunnen zijn: een loszittend stootbord, ouderdom of vuil tussen de kieren. Wil je je krakende trap zo snel mogelijk stil krijgen? Door een professional in te schakelen weet je zeker dat je ‘s nachts weer zonder schuldgevoel naar het toilet kunt. 

Houten trapbekleding vs. kunststof trapbekleding

Ben jij fan van hout? Dan kun je bij het renoveren van de trap kiezen voor houten trapbekleding. Hierdoor behoud je de warme en natuurlijk uitstraling. Het nadeel van houten trapbekleding is echter dat het regelmatig onderhoud nodig heeft. Niet iedereen heeft dat ervoor over. Wil je liever een onderhoudsvrije trap? Dan ligt trapbekleding van HPL-kunststof meer in jouw straatje. Op HPL-overzettreden zul je, ook na jarenlang gebruik, geen loopsporen ontdekken. Dat komt mede door de aluminiumlegering, verwerkt in de toplaag. Het enige wat de trap af en toe nodig heeft is een dweiltje met een beetje lauw water. Want helaas wordt ook een trap, net als al het andere in huis, wel eens vies.

Onmisbaar product bij renovatie

Naast nieuwe overzettreden is er nog een belangrijk product dat onmisbaar is bij het renoveren van een trap: speciale traprenovatielijm. Deze lijm waarmee de overzettreden aan de trap worden bevestigd blijft altijd elastisch, jaar na jaar. Het zorgt ervoor dat de trap bij elke stap een beetje meebeweegt, zodat kraken verleden tijd is. Het moge duidelijk zijn: door een traprenovatie leid jij voortaan weer een kraakloos leven.