Hoe raamdecoratie je woning nóg sfeervoller kan maken

Een kamer ziet er in de middag anders uit dan in de avonduren. Dit komt voor een deel omdat zonlicht in de avond wordt vervangen door kunstlicht, daarnaast worden de vensters bedekt met gordijnen. Hierdoor wordt de sfeer in huis compleet anders. Profiteer van de mogelijkheden die deze vierkante meters oppervlak je bieden, en maak je woning sfeervoller met raamdecoratie.

Dubbele laag, dubbel zoveel sfeer

Een vitrage met overgordijnen. Ooit was het de standaard, nu zie je dit steeds minder. Modern moet strak zijn, het vergt dubbel onderhoud, er zijn diverse redenen om slechts één type gordijnen op te hangen. Dat is zeker mogelijk, toch biedt vitrage met daar overheen gordijnen een bijzondere sfeer. Die gelaagdheid voegt diepte toe aan het het venster, het ziet er ook verzorgd uit. Als je kiest voor twee soorten gordijnen, dan zul je doorgaans voor transparante glasgordijnen kiezen en verduisterende overgordijnen. De vitrage kan in principe de hele dag gesloten blijven, de overgordijnen open en sluit je wanneer dit gewenst is.

Met een dubbele laag ziet de raamdecoratie er als geheel mooier uit, daarnaast kun je ook beter bepalen hoe het licht binnenkomt. Als je in plaats van verduisterende rolgordijnen kiest voor halftransparant, dan kun je met twee lagen over elkaar heen toch het meeste licht tegenhouden. Je kunt dan kiezen voor alleen de vitrage (deels) sluiten, alleen de overgordijnen, beide dicht of beide open. En ook nog deels overlappend. Dubbel zoveel sfeer dekt de lading niet, de opties zijn haast eindeloos!

Controle over het licht

We hebben al even de lichtinval benoemd, de keuze voor raamdecoratie bepaalt ook voor een groot deel de wijze waarop de ruimte verlicht wordt. Zo zullen doorzichtige gordijnen het licht breken en meer diffuus maken. Alles ziet er ‘zachter’ uit, van het meubilair tot aan de mensen in de kamer. Dat bespaart flink op verjongende crèmes! Het type raamdecoratie maakt ook veel verschil, denk aan het verschil tussen jaloezieën en horizontaal schuivende overgordijnen. De manier waarop het licht binnenvalt is dan compleet anders. Met jaloezieën kun je naast openen en sluiten ook nog de latten (half)open zetten. Met felle zon kun je zo een sfeervolle schaduwwerking tot stand brengen. Dit geldt ook voor gordijnen met een patroon in de stof waarmee je het licht subtiel kunt breken.

Met elektrische bediening hoef je niet steeds zelf de raamdecoratie te openen of sluiten om een nieuwe lichtinval te creëren. Je kunt dit vanaf de bank doen, of op je luie stoel. Met een afstandsbediening of een app. Denk aan de PoweredBlinds van Somfy, die je als geheel kunt kopen of alleen een motor rails om bestaande gordijnen te automatiseren. Je kunt ook voorkeuze programma’s instellen. Denk aan een situatie met veel zonlicht of juist plotseling bewolkt, voor een gezellige avond in huis of als er overdag felle zon staat en je toch echt televisie wilt kijken.

Je kunt ook de verlichting betrekken in de automatisering. Als je beschikt over smart lights en slimme raamdecoratie kun je deze apparatuur tegelijkertijd bedienen. Zo kun je de gordijnen sluiten terwijl de verlichting automatisch inschakelt. Als je kiest voor een lichte tint en neutrale kleur, dan kun je lampen dicht bij de raamdecoratie plaatsen. Door de reflectie kun je een ruimte zacht verlichten. Wanneer het gekleurde lampen zijn kun je een bijzondere gloed creëren. De lichtbron in combinatie met lichtreflectie zorgen samen voor een zeer sfeervolle ruimte.

Verberg de methode, geniet van het gordijn

Een bijkomend voordeel van elektrische raamdecoratie is het ontbreken van koordjes, riemen of andere methoden om de gordijnen te bedienen. Een elektrische gordijnrails is nauwelijks zichtbaar, er zijn geen storende elementen meer die in het zicht hangen. Wanneer je toch al geen last had van koordjes omdat je schuifgordijnen hebt hangen, kan ook hier automatisering voordeel bieden. Zo hoef je de gordijnen niet vast te pakken waardoor het materiaal langer mooi blijft. Reinigen is ook minder vaak nodig. Naast bediening op afstand is het met een sensor ook mogelijk om even met je hand te zwaaien in de nabijheid van het gordijn om het elektrische systeem in werking te stellen.

Trends voor komend jaar

Hoewel je gordijnen niet jaarlijks zult vervangen, zijn er wel degelijk mode trends. Het komend jaar (en de jaren die hierop volgen) kiezen stylisten voor lichte tinten en neutrale kleuren. Lichte tinten zorgen voor een optisch grotere ruimte, je profiteert dan ook maximaal van het reflecterende licht. Neutrale kleuren laten de rest van het interieur beter uitkomen, zo kun je ieder seizoen met huisdecoraties de sfeer bepalen. In de huiskamer mogen de gordijnen meer doorschijnend zijn, terwijl er in de slaapkamer juist voor verduisterende vouwgordijnen wordt gekozen.