Eiken of mangohout?

Eiken en mangohout zijn beide populaire houtsoorten bij de productie van meubels en woonaccessoires. Niet gek, want beide houtsoorten zijn duurzaam en sterk. Maar daar houdt het wel op met de overeenkomsten, want de twee verschillen ook op veel punten. Een mangohouten kast bijvoorbeeld geeft een heel andere look aan je huis dan een eiken variant. Het is maar net wat jij belangrijk vindt aan een meubel en wat jouw budget is, want het één is duurder dan het ander. Wat de verschillen precies zijn, leggen we je uit in dit blog.

Kostbaar eiken

Waarschijnlijk kunnen we eikenhout de bekendste houtsoort noemen. Al jarenlang vult deze houtsoort de Nederlandse huizen. Eikenhout is vrijwel in ieder bos te vinden, ook in Nederland. Het klimaat bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van het hout. Eikenhout uit Siberië bijvoorbeeld is door de extreem koude temperaturen en daardoor langzame groei enorm stevig en harder dan eiken uit warmere gebieden. Eikenhout is te herkennen aan zijn rustieke en tijdloze uiterlijk. Door zijn natuurlijke kleur en neutrale uitstraling zijn meubels van eiken goed te combineren met een klassiek of modern interieur, maar wat minder met bijvoorbeeld een industrieel interieur. Een groot nadeel van deze houtsoort is de prijs. Door de schaarste in eiken is het hout een van de prijzigste houtsoorten die er te krijgen is.

Tropisch mangohout

Mangohout daarentegen is een stuk betaalbaarder. De mangoboom wordt namelijk niet speciaal geplant voor het hout, maar voor de vrucht. Het hout is een restproduct. Daarnaast groeit een mangoboom vrij snel tot hij gekapt wordt (ongeveer 15 jaar tegenover 25 jaar bij eiken). Mangohout heeft een warme, unieke kleur die varieert van geel tot bruin. Ook heeft iedere plank kenmerkende patronen en zaagsneden waardoor iedere plank, en dus ieder meubel, uniek is. Door zijn warme kleur wordt het hout veel gebruikt in woonaccessoires, zoals serveerschalen, opbergboxen en wanddecoratie. Mangohout is een trend die eigenlijk de laatste vijf jaar pas echt in beeld is gekomen. Menigeen heeft een mangohouten meubel, zoals een tv meubel van zwart mangohout in huis staan. 

Kort samengevat is eiken sterk en klassiek en mangohout warm en uniek. Welke houtsoort past het beste bij jouw interieur?