4 Tips om de kantoorruimte te optimaliseren

De werkplek speelt een belangrijke rol bij het verhogen van de productiviteit. Als werknemers zich niet op hun gemak voelen op kantoor, kan dat een negatieve invloed hebben op de productiviteit en uiteindelijk op de prestaties van het bedrijf. Of het nu het lawaai is dat in de kamer weergalmt of ongemakkelijke stoelen, optimale productiviteit hangt in de eerste plaats af van de kwaliteit van de werkruimte. In dit artikel geven wij enkele tips over hoe je de productiviteit op kantoor kunt verhogen.

  1. Denk aan de kleuren

Het kleurenschema van een kantoor heeft een krachtig effect op mensen. Kleuren beïnvloeden vaak de mentale toestand van werknemers op een onbewust niveau, maar ze kunnen ook de sfeer op de werkplek beïnvloeden. Probeer de juiste kleuren op de werkplek te gebruiken om de productiviteit te verhogen. Rood is een warme en energieke kleur, terwijl blauw een kalmerend effect heeft en een gevoel van stabiliteit geeft. Voor een schoner kantoorinterieur kun je het beste wit gebruiken, dat ziet er fris en eenvoudig uit. Neem ruim de tijd om de juiste kleur te kiezen en zorg ervoor dat die past bij de aard van jouw werk en kantooromgeving.

  1. Controleer de blootstelling aan licht

Onderzoek wijst uit dat blootstelling aan natuurlijk licht een essentieel aspect is bij het verminderen van werkstress. Om zoveel mogelijk licht binnen te laten en een luchtige ruimte te creëren, richt je jouw kantoor zoveel mogelijk in met ramen en natuurlijke elementen. Als je aan een kant-en-klaar project begint, werk dan nauw samen met uw projectmanager om jouw verlichtingsplanningsbehoeften te bepalen en de juiste conceptuele oplossing te ontwikkelen.

  1. Denk aan fysiek comfort

Tenslotte is het ook belangrijk aandacht te besteden aan ergonomische factoren op de werkplek. Dit betekent bureaus en stoelen die goed bij het lichaam passen. Daarom moet erop worden toegezien dat meubilair en apparatuur verstelbaar zijn, zodat een goede lichaamshouding wordt verzekerd en lichamelijke ongemakken tot een minimum worden beperkt.

  1. Aan de slag met een vlekkenplan

Wat is een vlekkenplan precies? Als een bedrijf een nieuw pand wilt inzetten als kantoorruimte, of een andere indeling wilt in het huidige pand, dan komt een vlekkenplan uitermate goed van pas om na te gaan hoe iedere afdeling en team het beste kan worden gehuisvest. Een vlekkenplan zorgt dus voor het in kaart brengen van een overzichtelijke indeling, zodat elk team voldoende ruimte heeft om de werkzaamheden optimaal in uitvoering te brengen.