In het kader van innovatie en duurzaamheid: kies voor mangohout

In een wereld waar de begrippen duurzaamheid en innovatie niet meer weg te denken zijn, groeit de populariteit rondom mangohout. Dit trendy en milieuvriendelijke materiaal dat voornamelijk voor meubels, bijvoorbeeld een Deens ovale tafel, wordt gebruikt, past namelijk perfect in dit straatje. Waarom dat zo is? We leggen het je uit.

Van restproduct tot meubel

Allereerst, mangohout komt van de mangoboom, een boom die geplant wordt voor zijn vruchten. Het hout is een soort extraatje, wat betekent dat het al bestond voordat de meubelindustrie erom vroeg. Door de meubelindustrie krijgt het restmateriaal als het ware een tweede leven, super duurzaam dus. Bovendien groeien mangobomen vrij snel, wat betekent dat het een hernieuwbare bron is die minder druk legt op het milieu dan vergelijkbare houtsoorten zoals eiken- of teakhout. Met een leeftijd van zo’n 15-20 jaar, wanneer de mangoboom zijn taak (mango’s produceren) heeft volbracht, wordt hij gekapt en verkocht aan meubelmakerijen die er de meest prachtige meubelstukken van maken. 

Lange levensduur

Naast het feit dat mangohout milieuvriendelijk is, heeft het hout zelf ook geweldige eigenschappen: het is stevig, duurzaam en kan tegen een stootje. Het hout behoort niet voor niks tot de hardhoutsoorten. De meeste mangohouten meubels zijn gemaakt van massief hout, wat betekent dat ze lang meegaan en makkelijk te onderhouden zijn. Met een beetje bijenwas of beits kunnen eventuele gebruikssporen eenvoudig worden weggewerkt, zodat je meubels er weer uitzien als nieuw en je ze dus ook niet snel hoeft te vervangen voor een nieuw exemplaar.

Duurzaam op alle vlakken

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen verbonden aan het gebruik van mangohout, zoals dat bij vrijwel alle duurzame materialen is. Want het product en de eigenschappen kunnen nog zo duurzaam zijn, als het productieproces dat niet is, kun je het product niet als zijnde duurzaam verkopen. Het is dus belangrijk dat het productieproces geen schade toebrengt aan lokale ecosystemen en gemeenschappen. Gelukkig zijn er organisaties zoals het Forest Stewardship Council (FSC) die zich inzetten voor duurzaam bosbeheer. Is een mangohouten meubel voorzien van het welbekende FSC-logo? Dan weet je dat je goed zit.
Dus ben je op zoek naar milieuvriendelijke, stijlvolle, betaalbare meubels? Overweeg dan zeker meubels van mangohout. Het is niet alleen trendy, maar ook goed voor de planeet. Win-win!